Att planera sitt uterum och altan

Att planera sitt uterum och altan

Nu när våren verkligen är här och solen tittar fram allt mer så är det självklart många som börjar plocka fram utemöbler och vill njuta av det härliga vädret – så även vi! 

Just därför vill vi passa på att tipsa om de tre punkter vi brukar utgå̊ ifrån när vi ska styla en uteplats, altan eller balkong. 

  1. Disposition – Ta dig lite tid att analysera platsen du skall inreda. Fundera på vad den ska användas till och vad det finns utrymme för. Är det en stor yta med plats för mycket eller är ytan relativt begränsad?Finns det väggar att ta hänsyn till och hur rör sig egentligen solen? Är utrymmet skyddat från regn och blåst eller är det någonting att ta hänsyn till? 
  2. Funktion – Vad är den viktigaste funktionen för din yta? Vill du kunna avnjuta härliga middagar där eller är det kanske bara en plats för att avnjuta en kaffe i solen? Är det en plats där många ska kunna samlas eller skall det vara din egen lilla bubbla? 
  3. Känsla – Fundera på vilka miljöer du trivs i och vilken känsla du vill få när du är på platsen i fråga. Kanske vill du ha öppna luftiga ytor med mycket rörelsefrihet eller så vill du ha en ombonad känsla med mycket växter, textilier och värme? 

Om du börjar med ovan är du en bra bit på väg till att få en riktigt härlig plats skapad utefter just dig och dina behov. För att sedan skapa en dynamisk och tilltalande miljö rekommenderar vi att du varierar materialvalen och vågar blanda hårt med mjukt och ljust med mörkt. Om det kommer att finnas olika sektioner som du vill skapa en enhetlig känsla kring så är det enklaste sättet att göra detta med textilier. Använd likadana kuddar eller filtar och knyt ihop det med krukor och växter i samma stil. 

Har du en liten uteplats med begränsad yta kan det löna sig bygga på höjden, sätt med fördel ljusslingor högt upp eller blommor i amplar som får hänga fritt från höjden. På detta sätt höjs istället blicken och utrymmet uppfattas större än vad det är. 

Sist med inte minst – glöm inte piffet! Vill du skapa en mysig och härlig utemiljö så var inte rädd för att fylla en eventuell loungemöbel eller matplats med många kuddar och plädar. Arbeta gärna med mycket växter i olika höjder som förstärker känslan av grönska och natur, det skapar ett levande och harmoniskt intryck som sammankopplar uteplatsen med naturen. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *