Barnrum – så inreder du mysigt, kreativt och inredningsmässigt – fint.

Så inreder du barnrum

Det är något visst med att inreda barnrum. Ett barnrum som både barn och föräldrar trivs med och att vara i.

Vi har alla fått dom, de egentillverkade ljuslyktorna och de färgglada teckningarna. De som inte passar in i inredningen och som barnet lagt ner hela två minuter på att tillverka. Samma dilemma kan vi ha när vi inreder barnrum, det ska inte bli ”för mycket” och helst passa in men samtidigt vara lekfullt och främja fantasi och lek.

Att inreda ett barnrum är väldigt roligt men kan också vara lite av en utmaning. Å ena sidan ska barnrummet bli lekfullt och mysigt för barnet, å andra sidan vill man som vuxen att barnrummet ska bli så fint som möjligt och helst passa in i resten av bostaden.

När barnet är litet och inte hittat leken ännu kan man som förälder inreda barnrummet med vad man själv tycker är fint. Barnets behov förändras såklart med tiden och till en början behöver de en säng, en trygg plats som bara är deras. Hur det ser ut i övrigt kan få vara fritt för föräldern. Med tiden kan man börja fundera kring hur man gör miljön mer barnvänlig och lättåtkomligt. Barnet ska kunna komma åt sina leksaker och böcker utan att behöva hjälp, de ska få kunna utforska fritt.

Hur barnet vill ha det

Vad gillar barn då? Oftast gillar de mycket färg, form och att det ska hända mycket roligt runt dom i sitt barnrum. Vad vill föräldrarna? Gärna ha neutrala färger, fina leksaker som passar inredningen och kanske viktigast av allt, att ha det lättstädat!

När barnet blir äldre kan du som förälder involvera barnet i hur deras barnrum ska se ut, låt barnet få komma med önskemål och idéer för att se om ni kan kompromissa er fram. Vill du som förälder till exempel inte måla alla väggar skrikrosa, kan du kompromissa fram rosa textilier. Låt de allra finaste leksakerna hitta sin plats på en hylla eller i bokhyllan och låt resten ligga i snygga förvaringskorgar.

Ett barnrum kan med fördel inredas med massa gosiga textilier. Låt kuddar och filtar bli en mysig och inbjudande läshörna, låt sängen bli en plats för mys och lek även på dagen, det kan hjälpa barnet att utveckla en trygghet för sin säng och kan då sova bättre på natten. När det kommer till matta är det ju väldigt fint med en gosig ryamatta eller liknande. Dessa är dock väldigt svåra för barnet att leka på, bygga med klossar eller lägga ett pussel på. Kör hellre på en slät matta där barnet kan få leka fritt.

Förvaring – A och O i ett barnrum. Ni som har barn eller småbarn i er omgivning vet hur mycket, ursäkta uttrycket, skit som hamnar överallt. Det finns hur mycket fin förvaring som helst i form av lådor och korgar att stoppa undan alla leksaker i. Det blir också väldigt lättstädat med korgar där barnet kan hjälpa till, de är duktigare än vad vi tror, låt de hjälpa till att städa så tidigt som möjligt.

I ett barnrum kan det svänga snabbt, ena stunden byggs det med Lego i ena hörnet till att barnet målar med kritor i det andra. Se till att ha ordentlig belysning som också går att anpassa efter aktivitet. Tur för oss inredningstokiga föräldrar finns det ju väldigt fina barnvänliga lampor att inreda med.

Hur ska man nu inreda sitt barnrum då?

  • Barnet mår bra av färg, kompromissa gärna här. Går det att få in färg på något sätt genom vägg eller textilier så gör det.
  • Ha framme de allra finaste leksakerna på hyllan och göm resten. Träleksaker är ett hett tips. De är fina att inreda med och de flesta träleksaker är också miljövänliga – win win om du frågar oss!
  • Våga textilier! Här kan man gå loss på färg och samtidigt göra det mysigt för barnet. Det är också väldigt lätt att byta ut. Glöm inte att låta mattan vara lekvänlig, skippa de allra längsta ryamattorna.
  • Förvaring, se till att ha bra förvaringsmöjligheter. Med lådor och korgar som passar inredningen blir också barnrummet lättstädat.
  • Belysning, tänk flera lekzoner i barnrummet och anpassa belysningen därefter. Taket, fönster, golv, vägg, vid skrivbord och så vidare.

Att inreda barnrum tillsammans ska vara roligt för både vuxna och barn men också för plånboken. Börja med att kika runt där hemma, vad har ni som kan passa in? våga flytta runt och återanvänd gamla saker och kolla igenom förråden. Barnsaker i alla former går att hitta både nytt och på secondhand, våga blanda, det blir väldigt fint och personligt.

Till sist, inred barnrummet efter barnets behov och hitta en kompromiss er emellan. Det är barnet som ska bo där och försök göra det så trivsamt och funktionellt som möjligt. Kom också ihåg, barnet leker där du som förälder är. Att ha en snygg korg i ett hörn här och där i övriga hemmet kan vara en god idé för att på ett snabbt sätt städa undan leksakerna på kvällen innan man får njuta i soffan!