Inredningsexperten: Så pimpar du din balkong

Så pimpar du din balong

Försök att se din balkong som en del av din bostad, och inred i samma stil. Det tipsar inredningsexperten Lina Land om.

– Ofta är vi försiktigare när det kommer till balkongen. Men anpassa inredningen efter ytan och behåll den röda tråden, säger hon.

En bostad med balkong eller terrass är i dagsläget mer attraktiv än en utan. Lina Land som driver Homestyling Trestad bekräftar läget.

– Det är väl en fråga till en bostadsmäklare egentligen, men jag hör kommentarer från mäklare som säger ”bostaden skulle haft en balkong”. Så ja, i dag är balkonger eller terrasser viktigare än tidigare. Vi vill kunna kunna gå ut, öppna upp och njuta den här årstiden, säger hon.

Men för en del kan det vara svårt att få till den där ombonade känslan många är ute efter.

Hur ska man tänka när det gäller inredning av balkonger?

– För det första ska du fundera på när balkongen ska användas, och till vad. Vilket läge har den, ska du vara där och ta morgonkaffet eller mysa på eftermiddagen? När du vet det är dags att inreda efter ditt behov.

Då är det lättast att tänka på balkongen som ett rum, förklarar Lina Land. Försök att se den som en del av bostaden och inred i samma stil som resten av bostaden.

– Har du grått och vitt inomhus, fortsätt med det på balkongen. På så sätt blir det en röd tråd. Men tänk på att anpassa inredningen efter yta, du ska inte behöva gå på snedden för att ta dig fram.

Ligger din bostad högst upp kan ett parasoll göra susen. Då får du en känsla av inramning, ett tak. Med en matta, eller trätrall på golvet skapar du harmoni, inte bara för synen, utan även för dina fötter.

– Vi är oftare försiktigare när vi inreder balkonger men ös på med textilier i din favoritfärg. Även med gröna växter.

En inredningsdetalj som syns allt mer i våra bostäder är konstväxter. Lina Land förklarar att produkterna har utvecklats, de finns i olika material och ser verklighetstrogna ut. Numera finns det mycket att välja bland.

– Förr var konstväxter ”förbjudet” men nu är det en stor trend. Och det är ett perfekt alternativ för dem som inte är hemma hela tiden, och kan sköta om sina växter. Vi vill ha det enkelt.

Sist men inte minst, tillför gärna belysning. Det finns en uppsjö av olika lampor som skapar mysig utomhusmiljö när mörkret faller.

– Och dekorera med solcellslampor, det är perfekt och enkelt. De sköter sig själva.