Så skapar du harmoni med en grundregel inom färgsättning

Harmoni med 60/30/10-regeln.

60/30/10 är en grundregel inom färgsättning som kan komma väl till användning när du vill skapa balans i din inredning. Inredning handlar just mycket om det, om balans. Det är inte alltid man kan sätta fingret på vad det är som inte stämmer men i grund och botten handlar det om att skapa en harmoni: en balans mellan olika kulörer som brottas om utrymmet i ett rum. En del har känsla för att skapa en visuell balans medan andra tycker det är svårare.

Hör du till de sistnämnda så har vi några konkreta tips att dela med oss av. Det finns en grundregeln inom inredning som brukar kallas för 60/30/10. Det innebär egentligen att man procentuellt på ett ungefär, portionerar ut olika kulörer i lagom dos för att skapa en balans i ett rum. 60 är den största portionen färg och brukar bestå av exempelvis väggkulörer eller andra dominerande ytor som golv och tak. 30 portioneras ut på möbler och mattor. 10 står för accentfärger och brukar återfinnas i allt från kuddar till vaser och annan dekoration.

Med det sagt behöver man inte låsa sig vid tre kulörer men dessa tre bör ändå vara de tre som syns och används mest. Sist men inte minst så kan man tänka på att accentfärger, de som står för 10 i regeln skapar bäst balans om den återkommer tre gånger i ett rum. Exempelvis en vas till höger, en kudde i mitten av rummet och en tavla till vänster. Accentfärgen behöver inte ses som en skrikig rosa utan den kan gå ton i ton med, eller bestå av en exempelvis mörkare nyans av de andra två. Vi brukar alltid addera till antingen trä, svarta detaljer eller kanske vita utöver 60/30/10-regeln.

Hoppas våra tips kommer till användning! Önskar du skapa harmoni med en grundregel inom färgsättning och behöver vår hjälp så har vi en tjänst för dig – inredningshjälpen